Barnvagnar & säkerhet
Posted on | August 22, 2009 | No Comments
Hög säkerhet hos en barnvagn är en av de vanligaste och viktigaste egenskaper som måste vara uppfyllt för att den ska övervägas som alternativ vid ett planerat inköp. Även om de flesta barnvagnar som tillverkas idag uppfyller standardkraven på säkerhet förekommer det att någon enstaka modell visar sig ha säkerhetsbrister då och då. På denna sida har vi samlat ihop info, tips och resurser så att du kan göra ett tryggt val av barnvagn när det blir dags.
Standarden för barnvagnens säkerhet
Det finns faktist en standard för barnvagnssäkerhet. Säkerheten för barnvagnar ska bedömas utifrån den europeiska standarden SS-EN 1888 som beskriver krav och testmetoder som barnvagnstillverkare måste uppfylla för att barnvagnen ska anses säker. Det åligger varje tillverkare att testa sina produkter så de uppfyller säkerhetskraven.
Barnvagnar som genomgått testerna ska vara märkta med standardnamnet ovan. Fråga själv om dom uppfyller standardens krav i affären om du är osäker!
Checklista för säkerhetskontroll av barnvagn
För föräldrar inför ett barnvagnsköp utgör säkerheten naturligvis ett avgörande kriterium när vi väljer barnvagn till våra små guldklimpar. För att underlätta bedömningen av barnvagnens säkerhet kan du använda följande checklista när du tittar på barnvagn:
- När det gäller vagnens funktioner är det ofta en prioritet för föräldrar att barnvagnen är lätt att fälla upp och ihop, men man bör vara noggrann med att det finns en säkerhetsspärr som förhindrar att vagnen inte kan fällas ihop av misstag medan barnet ligger eller sitter i den. Välj en vagn som kräver ett tvåhandsgrepp för att fällas ihop så är säkerheten större.
- Barnvagnens handtag bör man också kontrollera. Är handtaget reglerbart så bör det finnas en säkerhetskonstruktion som försäkrar att handtaget klarar vardaglig hantering, även i de svagare lederna. Ett handtag som kan vändas måste också ha en egen säkerhetsspärr så att man kan ändra läge utan att vagnen kollapsar.
- Bromsen på vagnen ska vara lättillgänglig, bromsen bör helst också bromsa två hjul samtidigt, i synnerhet ur säkerhetssynpunkt.
- Hjulen på barnvagnen ska framför allt vara slittåliga, oavsett de är luftpumpade eller tillverkade i plast eller rågummi. Många av dagens vagnar har avtagbara hjul, och har vagnen avtagbara hjul så ska de vara enkla att ta av och på men samtidigt ha någon sorts låsanordning så att hjulen aldrig kan lossna av sig själva.
- I vagnen är det viktigt att det antingen finns möjlighet att förankra en separat sele, eller att en sele redan finns fastsatt i vagnen. Även om ens barn är av den lugna och stillasittande sorten så det lätt hänt att kroppen dras med av tyngden av det stora huvudet och barnet trillar ur. Från det att barnet sitter upp i sin vagn ska det sitta fastspänt i en sele, men låt aldrig ett sovande barn ligga i sele då det kan trassla in sig. Medan barnet fortfarande är för litet för att sitta upp och selas fast är det viktigt att liggvagnens kant är tillräckligt hög för att det inte ska finnas någon risk att bebisen kan rulla över och trilla ur vagnen i kraftiga svängar o dyl.
- Är man en sportig typ så väljer man kanske att investera i en trehjulig joggingvagn. Generellt sett är trehjulingar mindre stabila i konstruktionen är fyrhjulingarna – det gäller både s.k .joggingvagnar och mer renodlade trendvagnar. Om man hade tänkt var ute och jogga med barn och barnvagn är det bra att investera i en fångrem. Fångremmen fäster man med ena änden i barnvagnen och andra änden fäster man runt sin handled. Denna fångrem kan vara avgörande om olyckan är framme.
Källa: www.konsumentverket.se
Resurser om barnvagnssäkerhet
Nedan har vi samlat ihop länkar till bra websidor som håller koll på barnvagnstester och har artiklar och rapporter om genomförda tester.
- www.konsumentverket.se
- www.viforaldrar.se (gratis för prenumeranter, 20:- för alla andra)
- www.barnnet.se
- www.radron.se ( OBS testerna kostar några kronor)
- www.brio.net brio om säkerhet
Tags: barnvagnar > Barnvagnar & säkerhet > kvalitet > Resurser > råd > säkerhetskontroll > säkerhetskrav > test > testmetoder