Barnvagnar.nu – Din guide till barnvagnar

När du ska köpa barnvagn

Köpa begagnad barnvagn

Posted on | August 16, 2009 | No Comments

Den största fördelen med att köpa en begagnad barnvagn är naturligtvis att den begagnade vagnen är billigare än den nya. Känner man att man inte kommer att använda vagnen särskilt länge, vilket ofta är fallet med t ex en liggvagn eftersom barnet kommer att behöva en sittvagn inom 8 månader, så kan det vara en vettig idé att söka bland begagnade barnvagnar. Många säljer barnvagnar som knappt har använts, kanske får man nöja sig med fjolårets modell, eller äldre, men priset sjunker samtidigt drastiskt.

Det finns en del saker man bör kolla upp när man är på väg att köpa en begagnad vagn.

Tänk på att …

Först ska man fråga ägaren om vagnens tillstånd.

  • Är den hel?
  • Är den komplett?
  • Finns det garanti kvar?
  • Går det i så fall att föra över garantin på dig som ny ägare?

Köp aldrig en begagnad vagn utan att testköra den, det kan finnas brister som bara går att upptäcka efter lite användning – som gnisslande hjul, buckligt chassi och trasiga delar som t ex handtag.

Testa också att fälla upp och ihop vagnen, det ska inte vara en svår procedur. Om vagnen har olika sitt- och liggdelar så bör du även testa att växla mellan delarna så att du har klart för dig från början hur barnvagnen fungerar.

Om du misstänker att barnvagnen du är intresserad av kan vara stöldgods så bör du naturligtvis avstå från köpet då du annars själv kan hamna i trubbel. Är vagnen komplett och har medföljande bruksanvisning så kan man vara ganska säker på att den inte är stulen. En inkomplett vagn som saknar vissa basala delar bör man för säkerhets skull avstå från att köpa. Kvitto och/eller garanti är dock det enda sättet att vara helt säkerpå att man köper en legal vagn.

Begagnade barnvagnar på nätet

Att söka efter en begagnad barnvagn är lättast genom internet eller lokala annonser. Kanske har du också vänner med barn som har en vagn som står och samlar damm i något hörn, hör dig för! På internet finns det en hel del sajter där folk säljer sina barnvagnar, det är en stor marknad så det finns gott om alternativ. Några stora sidor där man finner gott om begagnade barnvagnar är:

Det går även att finna begagnade vagnar i butik, det är inte särskilt vanligt, men i välsorterade barnaffärer kan det förekomma och då känns köpet oftast tryggare.

Begagnad barnvagn eller ny?

Är det då en god idé att köpa sin barnvagn begagnad? Det beror på. Barnvagnar har idag ett ganska högt andrahandsvärde, så köper man en ny vagn och tar väl hand om den så kan man räkna med att få tillbaka ungefär halva inköpssumman när man sedan säljer den vidare. Köper man å andra sidan en begagnad vagn så kanske man betalar runt halva inköpspriset, men kan inte räkna med att få särskilt mycket för den vid en tredjehandsförsäljning.

Pengarna man spenderar blir alltså i stort sett detsamma med skillnaden att den som köper en splitterny vagn får njuta av att ha den när den är ny och den som köper en begagnad med godare samvete kan behålla vagnen efter att barnet vuxit ur den. Med det perspektivet kan det vara roligare att köpa en ny barnvagn från början. Har man å andra sidan en lite tightare budget och samtidigt lyckas hitta något riktigt bra så är det såklart ett mycket bra ekonomiskt alternativ att handla en begagnad barnvagn.

Comments

Comments are closed.

  • Om Barnvagnar.nu

    Barnvagnar.nu är en oberoende hemsida och resurs med fakta, tips och nyheter för dig som ska köpa barnvagn.
  • RSS Nyheter – Barnvagnar