Barnvagnar.nu – Din guide till barnvagnar

När du ska köpa barnvagn

Välja barnvagn

I denna artikel går vi igenom några av de vanligaste och viktigaste aspekterna du ska tänka på när du väljer barnvagn.

Barnvagnsmodeller

Idag finns många olika barnvagnstyper och modeller att välja mellan. De vanligaste och “viktigaste” modellerna under barnets förta tid är främst följande modeller:

Liggvagn

Den första barnvagnen måste ha fullt liggläge (därav namnet liggvagn) så att barnets rygg kan slappna av, samtidigt ska bäddningen (madrass eller mjuklift) naturligtvis vara i lagom temperatur och mjuk och skön. Det är bra om vagnen är fjädrad så att barnet kan gungas och vaggas samtidigt som det åker.

Kombivagn

En kombivagn är en kombinerad ligg- och sittvagn. Kombivagnen är en bra investering för den som vill kunna använda sin vagn länge. När spädbarnet lär sig att sitta kommer nyfikenheten att vara väldigt drivande.

Sulky

En sulky är en utmärkt barnvagn när barnet blir större, men ändå inte är tillräckligt stort för att själv gå längre sträckor. Det finns både superlätta sulkys utan tillbehör och riktigt avancerade sulkyvagnar som har fullt liggläge. Sulkyvagnens kännetecken är dess flexibilitet.

Pris och kvalitet

Priserna för barnvagnar varierar mycket. För kvalitetsvagnar av kända märken såväl som för modernt designade vagnar brukar man får betala lite mer, men vagnen har då ofta garanti och ska hålla ett bra tag.

En billigare barnvagn kan vara en god idé om man inte kommer att använda den så mycket, ibland kan man dessutom bli överraskad över hur slittålig en billig barnvagn kan vara.

Idag vill de flesta dock ha en barnvagn som fungerar både praktiskt och stilmässigt och då kan det vara värt att lägga lite extra pengar på sitt köp. Barnvagnen är ett ovärderligt redskap för nyblivna föräldrar och kanske det viktigaste köpet av alla.

Testköra

Innan man bestämmer sig för vilken vagn man ska köpa är det viktigt att testköra barnvagnen. Kanske ser den perfekt ut på pappret, men när man sedan får den i sina händer så klickar det inte alls. Att handtaget är i rätt höjd är av yttersta vikt, ställbart handtag är en god idé om olika personer ska köra vagnen. Typ av hjul gör också stor skillnad. Det finns både luftpumpade hjul och hårdare varianter och beroende på terräng och personlig smak kan hjulen göra stor skillnad.

Det kan vara lockande att köpa barnvagn över nätet till reducerade priser, men var som sagt noga med att testköra modellen på förhand.

Tillbehör

Det finns en hel rad olika tillbehör till barnvagnar på marknaden, tänk igenom vilka tillbehör som är viktiga för dig och investera i dem, många frestande tillbehör kanske man aldrig får användning av. Regnskydd är bra i ett land som Sverige, likaså en varm åkpåse eller en fårskinnspäls att ha under bebisen i vagnen under kalla dagar. Parasoll är ett viktigt tillbehör på sommaren, så att barnet inte får solen direkt på sig. Undvik att täcka över vagnen med lakan och dylikt eftersom att det då finns risk för att det blir för varmt och kvavt i barnvagnen.

  • Om Barnvagnar.nu

    Barnvagnar.nu är en oberoende hemsida och resurs med fakta, tips och nyheter för dig som ska köpa barnvagn.
  • RSS Nyheter – Barnvagnar